در مدارهای تک فاز جریانی که از سیم های فاز و سیم های هادی خنثی عبور می کند یا هم برابر بوده و نباید هیچ جریانی از سیم ارت عبور نماید. در صورتی که سیم های فاز و نول با بدنه دستگاه اتصال برقرار کنند، جریانی که از فاز و نول عبور می کند با هم مغایرت پیدا می نمایند، به این اختلاف جریانی که در این سیم های فاز و نول به وجود می آید جریان نشتی گفته می شود.
البته جریان نشتی با توجه به نوع سیم کشی ساختمان و مدارهای داخلی دستگاه های الکترونیکی نیز میی تواند به وجود آید. وجود جریان نشتی می تواند خطر برق گرفتگی را به دنبال داشته باشد که برای جلوگیری از برق گرفتگی از کلید محافظ جان استفاده می شود. در این مطلب به آشنایی با محافظ جان به همراه مزایا و معایب آن پرداخته شده است.
آشنایی با روش مختلف محافظت در مقابل برق گرفتگی
با توجه به این که بدن انسان قادر به تحمل میزان خاصی از جریان برق می باشد و در صورتی که این میزان در بدن به بیشتر از این مقدار برسد موجب برق گرفتگی و از دست دادن جان می گردد، روش های مختلف را برای محافظت در برابر برق گرفتگی به کار می برند که این روش ها بر اساس استانداردهای روز دنیا بوده و در هنگام سیم کشی و برق کشی ساختمان های مختلف حتما باید مورد توجه قرار گیرند.
تعدادی از این روش های حفاظتی عبارتند از: حفاظت به وسیله ولتاژ پایین و محدود کردن انرژی، حفاظت از طریق عایق بندی، حفاظت به وسیله روکش ها و پوشش ها، حفاظت از طرق فاصله گذاری و حفاظت از طریق سیم ارت.
هر یک از محافظت های گفته شده دارای مزایا و معایبی می باشند و نباید به عنوان تنها روش محافظتی انجام گیرند. ساخت وسیله ای که بتواند محدودیت هایی که در روش های ذکر شده را رفع نموده و قادر باشد تا در زمان های برق گرفتگی و یا اتصال کوتاه، جریان اندکی را نشت نموده و در مواقع وجود نشت جریان قادر به حذف این نشتی باشد از مواردی بود که در دستور کار متخصصین برق قرار گرفت و در نهایت منجر به اختراع وسیله ای به نام کلید RCD یا کلید محافظ جان گردید.
یکی از اساسی ترین عوامل در بروز خسارات مختلف مانند برق گرفتگی، آتش سوزی و غیره در اماکن مختلفی مانند صنایع مختلف، اماکن مسکونی، تجاری، اداری و غیره رعایت نکردن مسائل ایمنی و عدم توجه به استانداردهایی است که برای برق کشی این اماکن وجود دارد.
محافظ جان نوعی کلید است که جریان سیم های رفت و برگشت را محاسبه و مقایسه کرده و در صورتی که تفاوت ولتاژی میان این سیم ها وجود داشته باشد منجر به قطع مدار می گردد. اختلاف پتانسیل در سیم های رفت و برگشت، بر اثر به وجود آمدن جریان نشت می باشد که این جریان توسط کلید محافظ جان یا RCD تشخیص داده شده و مدار را قطع نموده و از بروز آتش سوزی یا برق گرفتگی جلوگیری می نماید.
جریان نشتی می تواند از طریق اتصال بدن فردی که در تماس با زمین می باشد با قسمت برق دار مدار نیز به وجود آید که کلید محافظ جان می تواند از برق گرفتگی فرد جلوگیری نماید.
بر اساس حساسیتی که وجود دارد کلیدهای محافظ جان را در دو نوع خانگی و صنعتی طراحی و تولید کرده و در این اماکن به کار می برند که علاوه بر حفاظت جانی افراد موجب محافظت و جلوگیری از آسیب دیدن دستگاه ها و تجهیزات مختلف صنعتی نیز می گردد.
انواع مختلفی از کلیدهای محافظ جان در بازار وجود دارند که کلیدهای محافظ جان تک فاز به صورت دو پل و کلیدهای محافظ جان سه فاز به صورت چهار پل تولید شده و در تیپ های مختلفی وجود دارند.
کلید محافظ جان تیپ AC قادر به تشخیص جریان های نشتی AC می باشد و به اشکال دو پل و چهار پل در بازار وجود دارند. ولتاژ کاری این نوع از کلیدهای محافظ ۲۰۰ تا ۴۰۰ ولت می باشد.
کلید محافظ جان تیپ A جریان های نشتی با اشکال AC و DC پالسی را شناسایی نموده و در انواع دو پل و چهار پل عرضه شده اند. ولتاژ کاری این نوع از کلیدهای محافظ جان ۲۰۰ تا ۴۰۰ ولت بوده و برای شبکه های ۵۰۰ ولت نیز طراحی شده اند.
کلید محافظ جان تیپ B قادر به شناسایی جریان های نشتی AC و DC پالسی تا فرکانس یک مگاهرتز و مستقیم DC صاف می باشد. ولتاژ کاری این نوع از کلیدهای محافظ جان ۲۳۰ تا ۴۰۰ ولت می باشد و قابلیت کار کردن تا ولتاژهای ۵۰۰ ولت را نیز دارند.
نحوه عملکرد این کلیدها به گونه ای است که در صورتی که مجموع جریان های خروجی کلید با جریان های وارد شده به آن با هم برابر نباشند یعنی بخشی از جریان به جای این که از طریق رساناها به مدار برگردد توسط راه های دیگر مانند زمین به منبع وارد شود، کلید محافظ باعث قطع شدن جریان برق می گردد.
این مقدار جریان برگشتی به منبع ممکن است مقدار ناچیزی باشد اما در هر صورت می تواند سبب برق گرفتگی و آتش سوزی و آسیب به افراد باشد.
استانداردهایی که وجود دارد نشان می دهد که حداکثر مقدار جریانی که بدن یک فرد می تواند تحمل نماید میزان ۳۰ میلی آمپر در مدت ۲۰۰ میلی ثانیه است که کلید محافظ جان پیش از آن که این مقدار جریان به بدن فرد برسد مدار را قطع نموده و از بروز خطرات مختلف جلوگیری می کند.
البته سیستم های انتقال زمین نیز قادر به جلوگیری از رسیدن برق به بدن فرد و پیشگیری از بروز خطر می باشند اما تفاوتی که این سیستم با سیستم حفاظت جان دارد این است که در صورتی که نقص عایق در وسایل الکتریکی مختلف وجود داشته باشد سیستم انتقال زمین می تواند موثر واقع گردد اما این سیستم در صورتی که بدن فرد در تماس مستقیم با وسیله الکتریکی باشد قادر به انجام کار خاصی نمی باشد؛ اما کلیدهای محافظ جان قادر به قطع جریان به محض تماس بدن با بدنه وسایل الکتریکی خواهند بود.
همانطور که گفته شد کلید محافظ جان می تواند از آسیب های جانی و مالی در افراد و دستگاه ها و تجهیزات مختلف جلوگیری نماید. در صورتی که در بدنه وسایل الکتریکی و یا این که در سیستم سیم کشی ساختمان، نشتی جریان وجود داشته باشد، با گذشت زمان میزان این نشتی افزایش یافته و ممکن است سبب سوختن و آسیب دیدن وسایل برقی در منزل یا صنایع مختلف گردد.
به کار بردن کلید محافظ جان می تواند در کاهش مقدار هدر رفتن انرژی الکتریکی موثر واقع شده و و علاوه بر محافظت های جانی و مالی موجب صرفه اقتصادی نیز گردد.
جهت نصب کلید محافظ جان نیاز است تا استانداردها و دستورالعمل هایی که برای نصب وجود دارد به صورت دقیق رعایت نموده تا نصب این قطعه به صورت صحیح انجام گیرد.
در ابتدا نیاز است تا میزان جریان نشتی که در محل نصب کلید محافظ جان وجود دارد را به وسیله آمپرمتر اندازه گیری نموده و اگر این میزان بیشتر از ۲۰ درصد حساسیت جریان نشتی نامی کلید بود، کلید RCD را نصب نمود.
در کلیدهایی که دو پل می باشند سیم نول باید به ترمینالی که با علامت N مشخص شده است و سیم فاز به ترمینالی که با علامت L مشخص شده است متصل گردد.
در سیستم هایی که تک فاز می باشند سیم های نول و فاز باید به ورودی و خروجی کلید متصل گردند. این اتصال در سیستم هایی که سه فاز می باشند به صورت اتصال چهار سیم که سه مورد از آنها سیم فاز و دیگری نول می باشد صورت می گیرد. اتصال سیم های ورودی و خروجی می تواند هم از بالا و هم از پایین انجام گیرد و این بستگی به موقعیت نصب کلید خواهد داشت.
برای مشترکین تک فاز یا خانگی، کلید محافظ جان به صورت دو پل یعنی فاز و نول به کار رفته و برای مشترکین سه فاز یا صنعتی این کلید به صورت چهار پل صورت می گیرد. سیستم چهار پل هم می تواند با سیم نول و هم بدون آن انجام گیرد.
مقدار جریانی که سبب قطع خودکار کلیدها می گردد از ۱۰ میلی آمپر تا ۰.۵ آمپر بوده و مدت زمانی که طول می کشد تا قطعی صورت گیرد حداکثر ۱۵۰ میلی ثانیه می باشد. دمای کاری کلید محافظ جان برای قطع کردن جریان نشتی متناوب AC از ۳۵- تا ۷۰+ درجه سانتی گراد می باشد.
در پایان ذکر این نکته ضروری است که با توجه به حساسیت بالایی که اجرای سیم کشی و امور مربوط به برق در اماکن مختلف مسکونی یا صنعتی وجود دارد، نیاز است که تمام عملیات مربوط به نصب و یا رفع نقص و تعمیرات کلید محافظ جان توسط فرد متخصص در این کار صورت گرفته و به هیچ عنوان فردی که هیچ گونه تخصصی در این حرفه ندارد وارد عمل نگردد.
ﺣﺎدﺛﻪ ای ﻧﺎﺧﻮﺷﺎﯾﻨﺪ از ﺑﺮق ﮔﺮﻓﺘﮕﯽ در ﻣﻨﺰل ﯾﮑﯽ از آﺷﻨﺎﯾﺎن ، اﯾﻨﺠﺎﻧﺐ را ﺑﺮآن داﺷﺖ ﺗﺎ ﻣﺨﺘﺼﺮی از دﻟﯿﻞ اﯾﻦ ﺑﺮق
ﮔﺮﻓﺘﮕﯽ ﻫﺎ اراﺋﻪ ﮐﻨﻢ ﺗﺎ ﺷﺎﯾﺪ ﺑﺘﻮان از اﯾﻦ ﻗﺒﯿﻞ ﻣﻮارد را ﭘﯿﺸﮕﯿﺮی ﮐﻨﯿﻢ.
ﺧﻼﺻﻪ ﺣﺎدﺛﻪ : ﺧﺎﻧﻢ ﺧﺎﻧﻪ داری ﺑﺮای ﺧﺎﻧﻪ ﺗﮑﺎﻧﯽ ﻧﻮروز ۹۴ ﻣﺸﻐﻮل ﮐﺎر ﺑﻮد و ﺑﺎ آب ﺷﺮوع ﺑﻪ ﺷﺴﺘﻦ آﺷﭙﺰﺧﺎﻧﻪ ﻣﯽ
ﮐﻨﺪ، سه راهی ﻣﺤﺎﻓﻆ ﯾﺨﭽﺎل روی زﻣﯿﻦ ﻗﺮارﮔﺮﻓﺘﻪ ﺑﻮد ودر ﺣﺎﻟﯿﮑﻪ ﮐﻒ آﺷﭙﺰﺧﺎﻧﻪ ﺧﯿﺲ ﺑﻮد آب ﺑﻪ داﺧﻞ ﭘﺮﯾﺰﻫﺎی ﻣﺤﺎﻓﻆ ﻧﻔﻮذ ﻣﯽ ﮐﻨﺪ ، در اﯾﻦ ﻫﻨﮕﺎم ﺑﻪ دﻟﯿﻞ ﺧﯿﺲ ﺑﻮدن ﮐﻒ آﺷﭙﺰﺧﺎﻧﻪ و ﻟﺒﺎس ﻫﺎی اﯾﻦ ﺧﺎﻧﻢ ، ﺑﺮق در ﮐﻞ ﻧﻘﺎط ﻣﺮﻃﻮب ﺟﺮﯾﺎن ﻣﯽ ﯾﺎﺑﺪ و ﻣﺘﺎﺳﻔﺎﻧﻪ ﺑﺮق ﮔﺮﻓﺘﮕﯽ اﺗﻔﺎق ﻣﯽ اﻓﺘﺪ و ﺗﺎ ﮐﻨﻮن ﮐﻪ چند ﺳﺎل از آن ﻣﯽ ﮔﺬرد ﻫﻨﻮز اﯾﻦ ﺧﺎﻧﻢ ﻣﺤﺘﺮم در ﮐﻤﺎ ﻣﯽ ﺑﺎﺷﻨﺪ وﻫﻮﺷﯿﺎری ﻧﺪارﻧﺪ (ﺳﻄﺢ ﻫﻮﺷﯿﺎری در ﺣﺪود ۵ و ﮐﻤﺘﺮ )
اﻟﺒﺘﻪ ﻻزم ﺑﻪ ﺗﻮﺿﯿﺢ اﺳﺖ اﯾﻦ ﺗﻨﻬﺎ ﻣﻮرد ﻧﯿﺴﺖ ﮐﻪ ﺑﺘﻮاﻧﺪ ﻣﺸﮑﻞ اﯾﺠﺎد ﮐﻨﺪ و ﻧﻤﻮﻧﻪ ﻫﺎﯾﯽ از ﺑﺮق ﮔﺮﻓﺘﮕﯽ در ﺳﺮوﯾﺲ و ﺗﻌﻤﯿﺮ ﮐﻮﻟﺮﻫﺎی آﺑﯽ ﻧﯿﺰ اﺗﻔﺎق اﻓﺘﺎده اﺳﺖ وجان تعدادی از هم وطنان مان را گرفته است. ﻫﻤﯿﻨﻄﻮر ﺗﻤﺎس ﺑﺎ ﮐﻠﯿﻪ ﻗﺴﻤﺘﻬﺎی ﻓﻠﺰی دﺳﺘﮕﺎﻫﻬﺎی ﺑﺮﻗﯽ ﯾﺎ ﻟﻮﻟﻪ ﮐﺸﯽ آب ﻓﻠﺰی ﮐﻪ ﻻزم اﺳﺖ اﯾﻤﻨﯽ ﻻزم ﺑﺮای ﻫﻤﻪ اﯾﻦ ﻣﻮارد ﻟﺤﺎظ ﮔﺮدد.
از آﻧﺠﺎ ﮐﻪ وﻇﯿﻔﻪ ذاﺗﯽ ﻫﺮ اﻧﺴﺎن (و ﺣﺘﯽ ﺑﻪ ﻧﻈﺮ اﯾﻨﺠﺎﻧﺐ ﻫﺮ ﻣﻮﺟﻮدی) ﻫﻤﻨﻮع دوﺳﺘﯽ اﺳﺖ ، اﻗﺘﻀﺎ ﻣﯽ ﮐﻨﺪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻫﻤﻨﻮﻋﺎن و ﯾﺎ در ﺳﻄﺢ ﺑﺎﻻﺗﺮ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻣﻮﺟﻮدات دﯾﮕﺮ ﻧﯿﺰ اﺣﺴﺎس وﻇﯿﻔﻪ ﮐﻨﯿﻢ. ﺑﻨﺎ ﺑﺮاﯾﻦ ﺑﻬﺘﺮاﺳﺖ ﺑﺮای ﺑﻬﺘﺮ و اﯾﻤﻦ زﻧﺪﮔﯽ ﮐﺮدن ﻓﺮﻫﻨﮓ ﺳﺎزی ﮐﺮد.
در اﯾﻦ ﻣﻮرد ﺧﺎص ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از وﺳﯿﻠﻪ ای ﺳﺎده و ارزان ( در ﺣﺪود چند صد هزار ﺗﻮﻣﺎن ) ﺑﺮای ﻫﺮ واﺣﺪ ﻣﺴﮑﻮﻧﯽ ﻣﯽ ﺗﻮان ازﺑﯿﺶ ۹۹% از ﺑﺮق ﮔﺮﻓﺘﮕﯽ ﻫﺎی ﻣﻨﺎزل ﭘﯿﺸﮕﯿﺮی ﮐﺮد.
ﭘﺲ ﺑﯿﺎﯾﯿﻢ ﺑﺮای ﺣﻔﻆ ﺟﺎن ﺧﻮد و اﻃﺮاﻓﯿﺎن در ﻣﻨﺰل ﻣﺴﮑﻮﻧﯽ ﺧﻮد ، ﻣﺤﻞ ﮐﺎر و ﻫﻤﯿﻨﻄﻮر ﺑﺮای آﺷﻨﺎﯾﺎن و اﻗﻮام اﺳﺘﻔﺎده از اﯾﻦ وﺳﯿﻠﻪ ﯾﺎ اﻃﻤﯿﻨﺎن از وﺟﻮد آن را ﺗﺮوﯾﺞ ﮐﻨﯿﻢ.
ﺗﺠﻬﯿﺰﻣﺮﺑﻮط ﮐﻠﯿﺪ ﺣﻔﺎﻇﺖ در ﻣﻘﺎﺑﻞ ﺟﺮﯾﺎن ﻧﺸﺘﯽ(Residual current) و ﺣﻔﺎﻇﺖ ﺟﺎن ﯾﺎ ﮐﻠﯿﺪ FI(نشتی جریان )
اﺳﺖ ﮐﻪ ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﺪ ﺟﺮﯾﺎن ﺑﺴﯿﺎرﮐﻢ در ﻣﺴﯿﺮ زﻣﯿﻦ را ﺑﻼﻓﺎﺻﻠﻪ ﻗﻄﻊ ﮐﻨﺪ (ﺣﺘﻤﺎ ازنوع ۳۰ ﻣﯿﻠﯽ آﻣﭙﺮ اﻧﺘﺨﺎب
ﮔﺮدد) ودر ﺣﺎل ﺣﺎﺿﺮ ﺑﻬﺘﺮﯾﻦ ﻧﻮع آن ، از ﻣﺪل ﻫﺎی اروﭘﺎﯾﯽ F&G ) و Merlin Gerin ) می باشد و
ﻣﺸﺨﺼﺎت ﮐﻠﯽ A25 از ﻧﻮع C برای ﯾﮏ واﺣﺪ ﻣﺴﮑﻮﻧﯽ ﻣﻨﺎﺳﺐ اﺳﺖ .
اﻟﺒﺘﻪ ﺑﺮای ﻣﮑﺎن ﻫﺎی ﻣﺘﻔﺎوت ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻧﻮع ﮐﻨﺘﻮر (ﺗﮏ ﻓﺎز و ﯾﺎ ﺳﻪ ﻓﺎز) و ﯾﺎ ﻣﻘﺪار ﺟﺮﯾﺎن ﻣﺼﺮﻓﯽ ، ﻧﻮع و رﻧﺞ ﺟﺮﯾﺎن ﮐﻠﯿﺪ ﺣﻔﺎﻇﺖ از ﺟﺎن ﺑﺎﯾﺪ ﺗﻐﯿﯿﺮ ﮐﻨﺪ .
ﺿﻤﻨﺎ اﺳﺘﻔﺎده از اﯾﻦ ﺗﺠﻬﯿﺰ ﻋﻼوه ﺑﺮ ﭘﯿﺸﮕﯿﺮی از ﺑﺮق ﮔﺮﻓﺘﮕﯽ از اﮐﺜﺮآﺗﺶ ﺳﻮزی ﻣﺮﺗﺒﻂ ﺑﺎ ﺑﺮق ﻫﻢ ﺟﻠﻮﮔﯿﺮی ﻣﯽ ﮐﻨﺪ ﻟﺬا از ﺧﻮاﻧﻨﺪﮔﺎن ﻣﺤﺘﺮم درﺧﻮاﺳﺖ ﻣﯽ ﮔﺮدد ﺑﺎ اﻃﻼع رﺳﺎﻧﯽ ، ﻓﺮﻫﻨﮓ ﺳﺎزی و اراﺋﻪ اﻃﻼﻋﺎت ﻓﻨﯽ ﻫﻤﮑﺎری ﻻزم را ﺑﺮای اﺟﺮای اﯾﻦ ﭘﯿﺸﻨﻬﺎد ﮐﺎرﺑﺮدی ﺑﮑﺎر ﺑﺒﺮﻧﺪ .
ازﻃﺮﻓﯽ ﺧﻮاﻫﺸﻤﻨﺪ اﺳﺖ ﻋﻼوه ﺑﺮ اﺳﺘﻔﺎده ﯾﺎ اﻃﻤﯿﻨﺎن از وﺟﻮد اﯾﻦ ﺗﺠﻬﯿﺰ در ﻣﺤﻞ ﮐﺎر ﯾﺎ ﻣﻨﺰل ﺧﻮد ﺑﻪ دﯾﮕﺮان ﻧﯿﺰ اﺳﺘﻔﺎده از آن را ﺗﻮﺻﯿﻪ و ﻣﺨﺎﻃﺮات ﻋﺪم اﺳﺘﻔﺎده از آن را ﻣﺘﺬﮐﺮ ﮔﺮدﻧﺪ .
دﺳﺘﻮر اﻟﻌﻤﻞ دوره ﺑﻬﺮه ﺑﺮداری:
ﻗﻄﻊ ﺟﺮﯾﺎن ﺑﺮق ﺗﻮﺳﻂ ﮐﻠﯿﺪ ﻣﺤﺎﻓﻆ ﺟﺎن ﻧﺸﺎن دﻫﻨﺪه آن اﺳﺖ ﮐﻪ ﺣﺪاﻗﻞ ﯾﮑﯽ از وﺳﺎﯾﻞ ﺑﺮﻗﯽ ﻣﻮﺟﻮد در ﻣﺪار و ﯾﺎ
اﯾﻨﮑﻪ ﺳﯿﻢ ﮐﺸﯽ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن دارای ﺟﺮﯾﺎن ﻧﺸﺘﯽ ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ ﮐﻪ در اﯾﻦ ﺻﻮرت ﺑﺎﯾﺪ اﺑﺘﺪا دو ﺷﺎﺧﻪ ﮐﻠﯿﻪ وﺳﺎﺋﻞ ﺑﺮﻗﯽ را از
ﭘﺮﯾﺰﻫﺎ ﺑﯿﺮون آورده و ﭘﺲ از وﺻﻞ ﻣﺠﺪد ﮐﻠﯿﺪ ﺣﻔﺎﻇﺖ از ﺧﻄﺮ ﺑﺮق ﮔﺮﻓﺘﮕﯽ ﻣﻄﺎﺑﻖ ﺑﺎ ﻣﻮارد زﯾﺮ ﻋﻤﻞ ﻧﻤﻮد:
۱. ﭼﻨﺎﻧﭽﻪ ﮐﻠﯿﺪ دوﺑﺎره ﺟﺮﯾﺎن ﺑﺮق را ﻗﻄﻊ ﻧﻤﻮد
اﯾﻦ اﻣﺮ ﺑﺪﯾﻦ ﻣﻌﻨﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ در ﺳﯿﺴﺘﻢ ﺳﯿﻢ ﮐﺸﯽ داﺧﻞ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن و ﯾﺎ ﺳﯿﻢ ﻫﺎی ﺧﺮوﺟﯽ از ﻣﺪار ﮐﻠﯿﺪ ﺣﻔﺎﻇﺖ از
ﺧﻄﺮ ﺑﺮق ﮔﺮﻓﺘﮕﯽ ﺟﺮﯾﺎن ﻧﺸﺘﯽ ﺑﻮﺟﻮد آﻣﺪه اﺳﺖ و ﺗﺎ زﻣﺎﻧﯽ ﮐﻪ اﯾﻦ ﻧﺸﺘﯽ وﺟﻮد داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ ﮐﻠﯿﺪ ﻗﺎﺑﻞ وﺻﻞ ﻧﺨﻮاﻫﺪ
ﺑﻮد و ﻫﺮﺑﺎر ﭘﺲ از وﺻﻞ ﮐﻠﯿﺪ ، ﺑﻼﻓﺎﺻﻠﻪ ﻓﺮﻣﺎن ﻗﻄﻊ ﻣﯽ دﻫﺪ ﮐﻪ در اﯾﻦ ﺻﻮرت ﺑﺎﯾﺴﺘﯽ ﺗﻮﺳﻂ ﻓﺮد ﻣﺘﺨﺼﺺ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ
رﻓﻊ ﻧﻘﺺ اﻗﺪام ﮔﺮدد
۲. در ﺻﻮرﺗﯽ ﮐﻪ ﺑﻌﺪ از ﺧﺎرج ﻧﻤﻮدن ﮐﻠﯿﻪ وﺳﺎﯾﻞ ﺑﺮﻗﯽ از ﻣﺪار ، ﮐﻠﯿﺪ ﺣﻔﺎﻇﺖ از ﺧﻄﺮ ﺑﺮق ﮔﺮﻓﺘﮕﯽ ، ﺟﺮﯾﺎن ﺑﺮق را
ﻗﻄﻊ ﻧﮑﻨﺪ
اﯾﻦ اﻣﺮ ﺑﺪﯾﻦ ﻣﻌﻨﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ در ﺳﯿﺴﺘﻢ ﺳﯿﻢ ﮐﺸﯽ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن ﻣﺸﮑﻠﯽ ﻧﺪارد و ﯾﮑﯽ از وﺳﺎﺋﻞ ﺑﺮق داری ﺟﺮﯾﺎن ﻧﺸﺘﯽ
ﺑﻪ ﺑﺪﻧﻪ ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ ﮐﻪ در اﯾﻦ ﺻﻮرت وﺳﺎﺋﻞ ﺑﺮﻗﯽ را ﺗﮏ ﺗﮏ ﺑﻪ ﺑﺮق وﺻﻞ ﻧﻤﻮده ﺗﺎ ﮐﻠﯿﺪ ﻗﻄﻊ ﻧﻤﺎﯾﺪ ، ﻗﻄﻊ ﮐﻠﯿﺪ
ﻧﺸﺎﻧﻪ آن اﺳﺖ ﮐﻪ آن وﺳﯿﻠﻪ ﺑﺮﻗﯽ دارای ﺟﺮﯾﺎن ﻧﺸﺘﯽ ﺑﻪ ﺑﺪﻧﻪ ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ ﮐﻪ ﺑﺎﯾﺴﺘﯽ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ رﻓﻊ ﻧﻘﺺ آن اﻗﺪام
ﮔﺮدد.
اﻟﺒﺘﻪ ﺑﺮای ﻣﻨﺎزﻟﯽ ﮐﻪ ﺟﻌﺒﻪ ﺑﺮق ﮐﻪ درآن ﮐﻠﯿﺪﻫﺎی ﻣﯿﻨﯿﺎﺗﻮری ﻗﺮار دارد ﻣﯽ ﺗﻮان ﺑﺎ ﻗﻄﻊ ﮐﺮدن ﮐﻠﯿﻪ ﻓﯿﻮزﻫﺎ ﺗﺴﺖ
ﻓﻮق را اﻧﺠﺎم داد.
ﺿﻤﻨﺎ ﺑﺮ روی ﻫﺮ ﮐﻠﯿﺪ ﺣﻔﺎﻇﺖ از ﺧﻄﺮ ﺑﺮق ﮔﺮﻓﺘﮕﯽ ﯾﮏ ﺷﺎﺳﯽ ﮐﻠﯿﺪ ﻗﻄﻊ و وﺻﻞ ﺟﻬﺖ ﻗﻄﻊ و وﺻﻞ ﺟﺮﯾﺎن ﻋﺒﻮری از
ﮐﻠﯿﺪ ، و ﯾﮏ ﺷﺎﺳﯽ ﻓﺸﺎری زرد/… رﻧﮓ ﺑﻤﻨﻈﻮر ﺗﺴﺖ ﻋﻤﻠﮑﺮد ﮐﻠﯿﺪ ﺑﮑﺎر رﻓﺘﻪ اﺳﺖ ﮐﻪ روی آن ﺣﺮف T نوشته شده
اﺳﺖ . ﺑﺎ ﻓﺸﺎر ﺷﺎﺳﯽ ﺗﺴﺖ ﯾﮏ ﺟﺮﯾﺎن ﻧﺸﺘﯽ ﻣﺠﺎزی ﺑﻪ وﺟﻮد ﻣﯽ آﯾﺪ و ﺑﺎﻋﺚ ﻗﻄﻊ ﮐﻠﯿﺪ ﻣﯽ ﮔﺮدد ﻟﺬا ﺑﺎﯾﺪ ﺣﺪاﻗﻞ
ﻫﺮﻣﺎه ﯾﮏ ﺑﺎر از اﯾﻦ دﮐﻤﻪ اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﻮد وﺗﺴﺖ ﻋﻤﻠﮑﺮد ﮐﻠﯿﺪ اﻧﺠﺎم ﮔﺮدد.برای این کار یک لامپ روشن کنید پس از تست باید خاموش شود در ﺻﻮرت ﮐﺎرﺑﺮد ﺷﺎﺳﯽ ﺗﺴﺖ و ﻋﺪم ﻗﻄﻊ ﻣﺪار ، ﺣﺘﻤﺎ” ﺑﻪ ﻣﺴﺌﻮل ﻧﺼﺐ اﻃﻼع داده ﺷﻮد ﺗﺎ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺗﻌﻮﯾﺾ ﮐﻠﯿﺪ اﻗﺪام ﻧﻤﺎﯾﺪ.
ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﮐﻠﯿﺪﻫﺎی ﺣﻔﺎﻇﺖ از ﺧﻄﺮ ﺑﺮق ﮔﺮﻓﺘﮕﯽ ﯾﮏ ﻋﻤﺮ آﺳﺎﯾﺶ و اﻣﻨﯿﺖ و ﺻﺮﻓﻪ ﺟﻮﺋﯽ اﻗﺘﺼﺎدی ﺧﻮاﻫﯿﺪ داﺷﺖ
ﺿﻤﻨﺎ ﺑﺮای اﻃﻼع و آﺷﻨﺎﯾﯽ ﺑﯿﺸﺘﺮ ﭼﻨﺪ ﻧﻤﻮﻧﻪ از ﻋﮑﺲ اﯾﻦ ﮐﻠﯿﺪ اراﺋﻪ ﻣﯽ ﮔﺮدد mahmoudi.reza@ yahoo.com
رضا محمودی
جلوگیری از برق گرفتگی
ﻣﻮﺿﻮع: ﯾﮏ ﺣﺎدﺛﻪ ، درس ﻫﺎ وﻓﺮﻫﻨﮓ ﻫﺎ
ﺣﺎدﺛﻪ ای ﻧﺎﺧﻮﺷﺎﯾﻨﺪ از ﺑﺮق ﮔﺮﻓﺘﮕﯽ در ﻣﻨﺰل ﯾﮑﯽ از آﺷﻨﺎﯾﺎن ، اﯾﻨﺠﺎﻧﺐ را ﺑﺮآن داﺷﺖ ﺗﺎ ﻣﺨﺘﺼﺮی از دﻟﯿﻞ اﯾﻦ ﺑﺮق
ﮔﺮﻓﺘﮕﯽ ﻫﺎ اراﺋﻪ ﮐﻨﻢ ﺗﺎ ﺷﺎﯾﺪ ﺑﺘﻮان از اﯾﻦ ﻗﺒﯿﻞ ﻣﻮارد را ﭘﯿﺸﮕﯿﺮی ﮐﻨﯿﻢ.
ﺧﻼﺻﻪ ﺣﺎدﺛﻪ : ﺧﺎﻧﻢ ﺧﺎﻧﻪ داری ﺑﺮای ﺧﺎﻧﻪ ﺗﮑﺎﻧﯽ ﻧﻮروز ۹۴ ﻣﺸﻐﻮل ﮐﺎر ﺑﻮد و ﺑﺎ آب ﺷﺮوع ﺑﻪ ﺷﺴﺘﻦ آﺷﭙﺰﺧﺎﻧﻪ ﻣﯽ
ﮐﻨﺪ، سه راهی ﻣﺤﺎﻓﻆ ﯾﺨﭽﺎل روی زﻣﯿﻦ ﻗﺮارﮔﺮﻓﺘﻪ ﺑﻮد ودر ﺣﺎﻟﯿﮑﻪ ﮐﻒ آﺷﭙﺰﺧﺎﻧﻪ ﺧﯿﺲ ﺑﻮد آب ﺑﻪ داﺧﻞ ﭘﺮﯾﺰﻫﺎی ﻣﺤﺎﻓﻆ ﻧﻔﻮذ ﻣﯽ ﮐﻨﺪ ، در اﯾﻦ ﻫﻨﮕﺎم ﺑﻪ دﻟﯿﻞ ﺧﯿﺲ ﺑﻮدن ﮐﻒ آﺷﭙﺰﺧﺎﻧﻪ و ﻟﺒﺎس ﻫﺎی اﯾﻦ ﺧﺎﻧﻢ ، ﺑﺮق در ﮐﻞ ﻧﻘﺎط ﻣﺮﻃﻮب ﺟﺮﯾﺎن ﻣﯽ ﯾﺎﺑﺪ و ﻣﺘﺎﺳﻔﺎﻧﻪ ﺑﺮق ﮔﺮﻓﺘﮕﯽ اﺗﻔﺎق ﻣﯽ اﻓﺘﺪ و ﺗﺎ ﮐﻨﻮن ﮐﻪ چند ﺳﺎل از آن ﻣﯽ ﮔﺬرد ﻫﻨﻮز اﯾﻦ ﺧﺎﻧﻢ ﻣﺤﺘﺮم در ﮐﻤﺎ ﻣﯽ ﺑﺎﺷﻨﺪ وﻫﻮﺷﯿﺎری ﻧﺪارﻧﺪ (ﺳﻄﺢ ﻫﻮﺷﯿﺎری در ﺣﺪود ۵ و ﮐﻤﺘﺮ )
اﻟﺒﺘﻪ ﻻزم ﺑﻪ ﺗﻮﺿﯿﺢ اﺳﺖ اﯾﻦ ﺗﻨﻬﺎ ﻣﻮرد ﻧﯿﺴﺖ ﮐﻪ ﺑﺘﻮاﻧﺪ ﻣﺸﮑﻞ اﯾﺠﺎد ﮐﻨﺪ و ﻧﻤﻮﻧﻪ ﻫﺎﯾﯽ از ﺑﺮق ﮔﺮﻓﺘﮕﯽ در ﺳﺮوﯾﺲ و ﺗﻌﻤﯿﺮ ﮐﻮﻟﺮﻫﺎی آﺑﯽ ﻧﯿﺰ اﺗﻔﺎق اﻓﺘﺎده اﺳﺖ وجان تعدادی از هم وطنان مان را گرفته است. ﻫﻤﯿﻨﻄﻮر ﺗﻤﺎس ﺑﺎ ﮐﻠﯿﻪ ﻗﺴﻤﺘﻬﺎی ﻓﻠﺰی دﺳﺘﮕﺎﻫﻬﺎی ﺑﺮﻗﯽ ﯾﺎ ﻟﻮﻟﻪ ﮐﺸﯽ آب ﻓﻠﺰی ﮐﻪ ﻻزم اﺳﺖ اﯾﻤﻨﯽ ﻻزم ﺑﺮای ﻫﻤﻪ اﯾﻦ ﻣﻮارد ﻟﺤﺎظ ﮔﺮدد.
از آﻧﺠﺎ ﮐﻪ وﻇﯿﻔﻪ ذاﺗﯽ ﻫﺮ اﻧﺴﺎن (و ﺣﺘﯽ ﺑﻪ ﻧﻈﺮ اﯾﻨﺠﺎﻧﺐ ﻫﺮ ﻣﻮﺟﻮدی) ﻫﻤﻨﻮع دوﺳﺘﯽ اﺳﺖ ، اﻗﺘﻀﺎ ﻣﯽ ﮐﻨﺪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻫﻤﻨﻮﻋﺎن و ﯾﺎ در ﺳﻄﺢ ﺑﺎﻻﺗﺮ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻣﻮﺟﻮدات دﯾﮕﺮ ﻧﯿﺰ اﺣﺴﺎس وﻇﯿﻔﻪ ﮐﻨﯿﻢ. ﺑﻨﺎ ﺑﺮاﯾﻦ ﺑﻬﺘﺮاﺳﺖ ﺑﺮای ﺑﻬﺘﺮ و اﯾﻤﻦ زﻧﺪﮔﯽ ﮐﺮدن ﻓﺮﻫﻨﮓ ﺳﺎزی ﮐﺮد.
در اﯾﻦ ﻣﻮرد ﺧﺎص ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از وﺳﯿﻠﻪ ای ﺳﺎده و ارزان ( در ﺣﺪود چند صد هزار ﺗﻮﻣﺎن ) ﺑﺮای ﻫﺮ واﺣﺪ ﻣﺴﮑﻮﻧﯽ ﻣﯽ ﺗﻮان ازﺑﯿﺶ ۹۹% از ﺑﺮق ﮔﺮﻓﺘﮕﯽ ﻫﺎی ﻣﻨﺎزل ﭘﯿﺸﮕﯿﺮی ﮐﺮد.
ﭘﺲ ﺑﯿﺎﯾﯿﻢ ﺑﺮای ﺣﻔﻆ ﺟﺎن ﺧﻮد و اﻃﺮاﻓﯿﺎن در ﻣﻨﺰل ﻣﺴﮑﻮﻧﯽ ﺧﻮد ، ﻣﺤﻞ ﮐﺎر و ﻫﻤﯿﻨﻄﻮر ﺑﺮای آﺷﻨﺎﯾﺎن و اﻗﻮام اﺳﺘﻔﺎده از اﯾﻦ وﺳﯿﻠﻪ ﯾﺎ اﻃﻤﯿﻨﺎن از وﺟﻮد آن را ﺗﺮوﯾﺞ ﮐﻨﯿﻢ.
ﺗﺠﻬﯿﺰﻣﺮﺑﻮط ﮐﻠﯿﺪ ﺣﻔﺎﻇﺖ در ﻣﻘﺎﺑﻞ ﺟﺮﯾﺎن ﻧﺸﺘﯽ(Residual current) و ﺣﻔﺎﻇﺖ ﺟﺎن ﯾﺎ ﮐﻠﯿﺪ FI(نشتی جریان )
اﺳﺖ ﮐﻪ ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﺪ ﺟﺮﯾﺎن ﺑﺴﯿﺎرﮐﻢ در ﻣﺴﯿﺮ زﻣﯿﻦ را ﺑﻼﻓﺎﺻﻠﻪ ﻗﻄﻊ ﮐﻨﺪ (ﺣﺘﻤﺎ ازنوع ۳۰ ﻣﯿﻠﯽ آﻣﭙﺮ اﻧﺘﺨﺎب
ﮔﺮدد) ودر ﺣﺎل ﺣﺎﺿﺮ ﺑﻬﺘﺮﯾﻦ ﻧﻮع آن ، از ﻣﺪل ﻫﺎی اروﭘﺎﯾﯽ F&G ) و Merlin Gerin ) می باشد و
ﻣﺸﺨﺼﺎت ﮐﻠﯽ A25 از ﻧﻮع C برای ﯾﮏ واﺣﺪ ﻣﺴﮑﻮﻧﯽ ﻣﻨﺎﺳﺐ اﺳﺖ .
اﻟﺒﺘﻪ ﺑﺮای ﻣﮑﺎن ﻫﺎی ﻣﺘﻔﺎوت ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻧﻮع ﮐﻨﺘﻮر (ﺗﮏ ﻓﺎز و ﯾﺎ ﺳﻪ ﻓﺎز) و ﯾﺎ ﻣﻘﺪار ﺟﺮﯾﺎن ﻣﺼﺮﻓﯽ ، ﻧﻮع و رﻧﺞ ﺟﺮﯾﺎن ﮐﻠﯿﺪ ﺣﻔﺎﻇﺖ از ﺟﺎن ﺑﺎﯾﺪ ﺗﻐﯿﯿﺮ ﮐﻨﺪ .
ﺿﻤﻨﺎ اﺳﺘﻔﺎده از اﯾﻦ ﺗﺠﻬﯿﺰ ﻋﻼوه ﺑﺮ ﭘﯿﺸﮕﯿﺮی از ﺑﺮق ﮔﺮﻓﺘﮕﯽ از اﮐﺜﺮآﺗﺶ ﺳﻮزی ﻣﺮﺗﺒﻂ ﺑﺎ ﺑﺮق ﻫﻢ ﺟﻠﻮﮔﯿﺮی ﻣﯽ ﮐﻨﺪ ﻟﺬا از ﺧﻮاﻧﻨﺪﮔﺎن ﻣﺤﺘﺮم درﺧﻮاﺳﺖ ﻣﯽ ﮔﺮدد ﺑﺎ اﻃﻼع رﺳﺎﻧﯽ ، ﻓﺮﻫﻨﮓ ﺳﺎزی و اراﺋﻪ اﻃﻼﻋﺎت ﻓﻨﯽ ﻫﻤﮑﺎری ﻻزم را ﺑﺮای اﺟﺮای اﯾﻦ ﭘﯿﺸﻨﻬﺎد ﮐﺎرﺑﺮدی ﺑﮑﺎر ﺑﺒﺮﻧﺪ .
ازﻃﺮﻓﯽ ﺧﻮاﻫﺸﻤﻨﺪ اﺳﺖ ﻋﻼوه ﺑﺮ اﺳﺘﻔﺎده ﯾﺎ اﻃﻤﯿﻨﺎن از وﺟﻮد اﯾﻦ ﺗﺠﻬﯿﺰ در ﻣﺤﻞ ﮐﺎر ﯾﺎ ﻣﻨﺰل ﺧﻮد ﺑﻪ دﯾﮕﺮان ﻧﯿﺰ اﺳﺘﻔﺎده از آن را ﺗﻮﺻﯿﻪ و ﻣﺨﺎﻃﺮات ﻋﺪم اﺳﺘﻔﺎده از آن را ﻣﺘﺬﮐﺮ ﮔﺮدﻧﺪ .
دﺳﺘﻮر اﻟﻌﻤﻞ دوره ﺑﻬﺮه ﺑﺮداری:
ﻗﻄﻊ ﺟﺮﯾﺎن ﺑﺮق ﺗﻮﺳﻂ ﮐﻠﯿﺪ ﻣﺤﺎﻓﻆ ﺟﺎن ﻧﺸﺎن دﻫﻨﺪه آن اﺳﺖ ﮐﻪ ﺣﺪاﻗﻞ ﯾﮑﯽ از وﺳﺎﯾﻞ ﺑﺮﻗﯽ ﻣﻮﺟﻮد در ﻣﺪار و ﯾﺎ
اﯾﻨﮑﻪ ﺳﯿﻢ ﮐﺸﯽ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن دارای ﺟﺮﯾﺎن ﻧﺸﺘﯽ ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ ﮐﻪ در اﯾﻦ ﺻﻮرت ﺑﺎﯾﺪ اﺑﺘﺪا دو ﺷﺎﺧﻪ ﮐﻠﯿﻪ وﺳﺎﺋﻞ ﺑﺮﻗﯽ را از
ﭘﺮﯾﺰﻫﺎ ﺑﯿﺮون آورده و ﭘﺲ از وﺻﻞ ﻣﺠﺪد ﮐﻠﯿﺪ ﺣﻔﺎﻇﺖ از ﺧﻄﺮ ﺑﺮق ﮔﺮﻓﺘﮕﯽ ﻣﻄﺎﺑﻖ ﺑﺎ ﻣﻮارد زﯾﺮ ﻋﻤﻞ ﻧﻤﻮد:
۱. ﭼﻨﺎﻧﭽﻪ ﮐﻠﯿﺪ دوﺑﺎره ﺟﺮﯾﺎن ﺑﺮق را ﻗﻄﻊ ﻧﻤﻮد
اﯾﻦ اﻣﺮ ﺑﺪﯾﻦ ﻣﻌﻨﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ در ﺳﯿﺴﺘﻢ ﺳﯿﻢ ﮐﺸﯽ داﺧﻞ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن و ﯾﺎ ﺳﯿﻢ ﻫﺎی ﺧﺮوﺟﯽ از ﻣﺪار ﮐﻠﯿﺪ ﺣﻔﺎﻇﺖ از
ﺧﻄﺮ ﺑﺮق ﮔﺮﻓﺘﮕﯽ ﺟﺮﯾﺎن ﻧﺸﺘﯽ ﺑﻮﺟﻮد آﻣﺪه اﺳﺖ و ﺗﺎ زﻣﺎﻧﯽ ﮐﻪ اﯾﻦ ﻧﺸﺘﯽ وﺟﻮد داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ ﮐﻠﯿﺪ ﻗﺎﺑﻞ وﺻﻞ ﻧﺨﻮاﻫﺪ
ﺑﻮد و ﻫﺮﺑﺎر ﭘﺲ از وﺻﻞ ﮐﻠﯿﺪ ، ﺑﻼﻓﺎﺻﻠﻪ ﻓﺮﻣﺎن ﻗﻄﻊ ﻣﯽ دﻫﺪ ﮐﻪ در اﯾﻦ ﺻﻮرت ﺑﺎﯾﺴﺘﯽ ﺗﻮﺳﻂ ﻓﺮد ﻣﺘﺨﺼﺺ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ
رﻓﻊ ﻧﻘﺺ اﻗﺪام ﮔﺮدد
۲. در ﺻﻮرﺗﯽ ﮐﻪ ﺑﻌﺪ از ﺧﺎرج ﻧﻤﻮدن ﮐﻠﯿﻪ وﺳﺎﯾﻞ ﺑﺮﻗﯽ از ﻣﺪار ، ﮐﻠﯿﺪ ﺣﻔﺎﻇﺖ از ﺧﻄﺮ ﺑﺮق ﮔﺮﻓﺘﮕﯽ ، ﺟﺮﯾﺎن ﺑﺮق را
ﻗﻄﻊ ﻧﮑﻨﺪ
اﯾﻦ اﻣﺮ ﺑﺪﯾﻦ ﻣﻌﻨﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ در ﺳﯿﺴﺘﻢ ﺳﯿﻢ ﮐﺸﯽ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن ﻣﺸﮑﻠﯽ ﻧﺪارد و ﯾﮑﯽ از وﺳﺎﺋﻞ ﺑﺮق داری ﺟﺮﯾﺎن ﻧﺸﺘﯽ
ﺑﻪ ﺑﺪﻧﻪ ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ ﮐﻪ در اﯾﻦ ﺻﻮرت وﺳﺎﺋﻞ ﺑﺮﻗﯽ را ﺗﮏ ﺗﮏ ﺑﻪ ﺑﺮق وﺻﻞ ﻧﻤﻮده ﺗﺎ ﮐﻠﯿﺪ ﻗﻄﻊ ﻧﻤﺎﯾﺪ ، ﻗﻄﻊ ﮐﻠﯿﺪ
ﻧﺸﺎﻧﻪ آن اﺳﺖ ﮐﻪ آن وﺳﯿﻠﻪ ﺑﺮﻗﯽ دارای ﺟﺮﯾﺎن ﻧﺸﺘﯽ ﺑﻪ ﺑﺪﻧﻪ ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ ﮐﻪ ﺑﺎﯾﺴﺘﯽ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ رﻓﻊ ﻧﻘﺺ آن اﻗﺪام
ﮔﺮدد.
اﻟﺒﺘﻪ ﺑﺮای ﻣﻨﺎزﻟﯽ ﮐﻪ ﺟﻌﺒﻪ ﺑﺮق ﮐﻪ درآن ﮐﻠﯿﺪﻫﺎی ﻣﯿﻨﯿﺎﺗﻮری ﻗﺮار دارد ﻣﯽ ﺗﻮان ﺑﺎ ﻗﻄﻊ ﮐﺮدن ﮐﻠﯿﻪ ﻓﯿﻮزﻫﺎ ﺗﺴﺖ
ﻓﻮق را اﻧﺠﺎم داد.
ﺿﻤﻨﺎ ﺑﺮ روی ﻫﺮ ﮐﻠﯿﺪ ﺣﻔﺎﻇﺖ از ﺧﻄﺮ ﺑﺮق ﮔﺮﻓﺘﮕﯽ ﯾﮏ ﺷﺎﺳﯽ ﮐﻠﯿﺪ ﻗﻄﻊ و وﺻﻞ ﺟﻬﺖ ﻗﻄﻊ و وﺻﻞ ﺟﺮﯾﺎن ﻋﺒﻮری از
ﮐﻠﯿﺪ ، و ﯾﮏ ﺷﺎﺳﯽ ﻓﺸﺎری زرد/… رﻧﮓ ﺑﻤﻨﻈﻮر ﺗﺴﺖ ﻋﻤﻠﮑﺮد ﮐﻠﯿﺪ ﺑﮑﺎر رﻓﺘﻪ اﺳﺖ ﮐﻪ روی آن ﺣﺮف T نوشته شده
اﺳﺖ . ﺑﺎ ﻓﺸﺎر ﺷﺎﺳﯽ ﺗﺴﺖ ﯾﮏ ﺟﺮﯾﺎن ﻧﺸﺘﯽ ﻣﺠﺎزی ﺑﻪ وﺟﻮد ﻣﯽ آﯾﺪ و ﺑﺎﻋﺚ ﻗﻄﻊ ﮐﻠﯿﺪ ﻣﯽ ﮔﺮدد ﻟﺬا ﺑﺎﯾﺪ ﺣﺪاﻗﻞ
ﻫﺮﻣﺎه ﯾﮏ ﺑﺎر از اﯾﻦ دﮐﻤﻪ اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﻮد وﺗﺴﺖ ﻋﻤﻠﮑﺮد ﮐﻠﯿﺪ اﻧﺠﺎم ﮔﺮدد.برای این کار یک لامپ روشن کنید پس از تست باید خاموش شود در ﺻﻮرت ﮐﺎرﺑﺮد ﺷﺎﺳﯽ ﺗﺴﺖ و ﻋﺪم ﻗﻄﻊ ﻣﺪار ، ﺣﺘﻤﺎ” ﺑﻪ ﻣﺴﺌﻮل ﻧﺼﺐ اﻃﻼع داده ﺷﻮد ﺗﺎ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺗﻌﻮﯾﺾ ﮐﻠﯿﺪ اﻗﺪام ﻧﻤﺎﯾﺪ.
ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﮐﻠﯿﺪﻫﺎی ﺣﻔﺎﻇﺖ از ﺧﻄﺮ ﺑﺮق ﮔﺮﻓﺘﮕﯽ ﯾﮏ ﻋﻤﺮ آﺳﺎﯾﺶ و اﻣﻨﯿﺖ و ﺻﺮﻓﻪ ﺟﻮﺋﯽ اﻗﺘﺼﺎدی ﺧﻮاﻫﯿﺪ داﺷﺖ
ﺿﻤﻨﺎ ﺑﺮای اﻃﻼع و آﺷﻨﺎﯾﯽ ﺑﯿﺸﺘﺮ ﭼﻨﺪ ﻧﻤﻮﻧﻪ از ﻋﮑﺲ اﯾﻦ ﮐﻠﯿﺪ اراﺋﻪ ﻣﯽ ﮔﺮدد mahmoudi.reza@ yahoo.com
رضا محمودی
با سلام و احترام.
از توضیحات و توصیه های جنابعالی سپاسگزاریم